„Bitwa Regionów” w Rabce-Zdroju

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.

Post thumbnail image

Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich.

17 sierpnia w rabczańskim Amfiteatrze odbędzie się II etap, półfinał wojewódzki z udziałem 8 KGW: Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniowej, Koło Gospodyń Wiejskich Pawłów, Koło Gospodyń Wiejskich Wierzchowisko, Koło Gospodyń Wiejskich w Zagaciu, Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka, Koło Gospodyń Wiejskich w Kąclowej i Stowarzyszenie "3 Wionki" w Jastrzębi.

Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu potrawy, tekstury poszczególnych elementów potrawy. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.

Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na każdym etapie konkursu.

Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

Konkurs „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, a także do czytania etykiet oraz kierowania się przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności.