Beskidzkie Rytmy i Smaki w Rabce-Zdroju
W niedzielę w Rabce-Zdroju odbył się XI Festiwal Kultury Beskidu Wyspowego „Beskidzkie Rytmy i Smaki”, organizowany w ramach corocznej akcji Odkryj Beskid Wyspowy.
Po raz kolejny nasze miasto znalazło się wśród gospodarzy imprezy, której celem jest promocja wśród odwiedzających nasz region turystów kultury regionalnej i atrakcji Beskidu Wyspowego. Goście przybyli do rabczańskiego amfiteatru mogli dosłownie poznać rytmy i smaki z regionu Rabki. Gości powitał prowadzący festiwal Bolesław Bara i oddał głos burmistrzowi. - Bardzo dziękuję, że znaleźliście Państwo czas i wybraliście się tutaj, do Rabki. Mam nadzieję, że będzie to mile spędzony czas – powiedział Leszek Świder, otwierając festiwal.
Na inaugurację odbył się występ zespołu regionalnego Majeranki ze SMKL w Chabówce. Następnie miał miejsce koncert Orkiestry OSP Rabka-Zdrój, pod kierownictwem Jacka Klinowskiego. O podniebienia gości zadbały panie ze Stowarzyszenia Miłośników Kultury Ludowej w Chabówce, które to przygotowały degustację potraw regionalnych, miejscowych przysmaków i produktów. Rozstrzygnięto też konkurs na najlepszą potrawę regionalną:
I miejsce -Bernadeta Lis (zupa borówkowa)
II miejsce- Kinga Kaciczak (kapuśniaczki z barszczem, kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim)
III miejsce- Monika Sularz (chleb regionalny, kołacze)
Zwieńczeniem festiwalu był pokaz i nauka tańca teksańskiego w wykonaniu Majeranków.
Organizatorem festiwalu jest Forum Gmin Beskidu Wyspowego i Towarzystwo Miłośników Regionu Dobrzańskiego, przy współpracy z Urzędem Miejskim w Rabce-Zdroju, Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu pn. „Małopolska Gościnna”.
Więcej zdjęć na profilu Centrum Kultury, Sportu i Promocji na Facebooku.